Menu

Interview Sam van 't Westende

Interview Sam van 't Westende

Sport?

Judo

 

Resultaten?

4x Nederlands kampioen, deelname EK en WK.

 

Hoe heb je je carrière opgebouwd?

Op jongere leeftijd trainde ik 2 á 3 keer per week en vanaf 16 jaar ben ik gestart met krachttraining. Tijdens mijn jeugdjaren stond plezier centraal en ik dacht over de meeste zaken niet na. Dit deden mijn ouders en coaches. Vanaf mijn 20e ben ik bewust mijn carrière gaan uitstippelen.   

 

Heb je in het traject iets laten liggen?

Dat denk ik wel. Zeker op het gebied van kracht en voeding heb in mijn beginjaren geen goede begeleiding gehad.

 

Wat zijn de voordelen van Zeeland voor een sporttalent en wat zou je wat dat betreft graag anders of beter zien?

Zeeland is bijvoorbeeld zeer geschikt voor watersporten. Het strand en de duinen zijn ook heel geschikt om aan je conditie te werken. Ik ben daar zelf ook regelmatig om een rondje hard te lopen. Om je als sporter te ontwikkelen, is deze provincie wel lastig. In de Randstad zijn grotere clubs en betere voorzieningen. Als je naar de verdeling van de Centra Topsport en Onderwijs kijkt, liggen deze ook meer in de buurt van de Randstad. De Provincie zou er goed aan doen om samenwerkingen aan te gaan. Hier is nu al een grote stap in gezet door middel van het doortrekken van de NOC*NSF leerlijnen naar Zeeland, maar het is belangrijk om stappen hierin te blijven maken.

 

Wat zou je jonge Zeeuwse talenten en de ouders willen meegeven en waar moeten zij energie in steken?

Geloof in jezelf! Ga op zoek naar de juiste begeleiding en wees niet bang om hulp te vragen aan bijvoorbeeld oud-sporters of anderen.

 

Wat zouden Zeeuwse bedrijven en overheden moeten doen om de kracht van topsport beter te benutten?

De stap van een talentprogramma naar een topsportprogramma is groot en duur. Bedrijfsleven en overheden zouden waar mogelijk de krachten kunnen bundelen, in plaats van afzonderlijk van elkaar geld te storten. Voorbeelden zijn het beschikbaar stellen van een auto of krachttraining aanbieden. Het hoeft niet altijd geuit te worden in bedragen. Andere vormen van investeren zijn vaak handiger dan een stapel geld.

 

Wat zouden sporters terug kunnen doen voor de Zeeuwse bedrijven en overheden?

Denk hierbij aan het geven van een clinic of medewerkers een dagje meenemen naar een training. Maak er iets leuks van! Als een bedrijf in jou investeert, dan moet je er wel iets voor terugdoen. 

 

"Ik ben een trotse Zeeuw en kom na mijn carrière zeker weer terug!"