Menu

Zeeland krijgt er veertien groenere schoolpleinen bij!

24 juni 2019

Zeker veertien scholen in Zeeland starten nog dit jaar met een groene revolutie op hun schoolplein. Op het schoolplein van GBS de Regenboog in Middelburg maakte gedeputeerde Pijpelink samen met kinderdirecteur Jedithja bekend welke scholen subsidie ontvangen voor de realisatie van een groener schoolplein. De subsidie wordt aangeboden door IVN Natuureducatie, met steun van provincie Zeeland. Dat gebeurt in het kader van de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen.

 

 

Meer dan 12% van de Zeeuwse scholen diende een subsidieaanvraag in voor een bijdrage voor de aanleg van een groener schoolplein. Een professionele jury, en de kinderdirecteuren als ervaringsdeskundigen, brachten advies uit en beoordeelden de aantrekkelijkheid van de plannen. Naast GBS de Regenboog krijgen ook de volgende scholen een groener schoolplein: de Palmenhof in Sint-Laurens, CBS ’t Klinket in Koudekerke, ’t Getij in Kloosterzande, de Kamperschouw in Kamperland, Mgr. Heyligers in Kwadendamme, C.B.S de Wegwijzer in Heinkenszand, Kindcentrum ’t Paalhoofd in Zoutelande, de Statie in Sas van Gent, Stamperiusschool in Wilhelminadorp, de Zevensprong in Krabbendijke, ’t Noorderlicht in Goes, Kindcentrum Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen, Reigersberg in Rilland.

Circa 3400 m2 minder verharding

Door de transformatie van grijs naar groen neemt het oppervlakte tegels op de schoolpleinen met circa 3400 m2 af. Gras, beplanting, aarde, zand of houtsnippers nemen de plaats van de tegels in. Zo draagt het plein bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving. Daarnaast zijn kinderen gezonder én leren ze beter door veel buiten te zijn en buiten les te krijgen. Eén van de hierbij aansluitende maatregelen die door de meeste scholen wordt genomen is het creëren van een buitenlokaal voor buitenlessen.

Groene (r)evolutie

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketent IVN Natuureducatie samen met, GGD Zeeland, Hogeschool Zeeland, Sport Zeeland, Landschapsbeheer Zeeland, Springzaad en Jantje Beton de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. De subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is hier een onderdeel van.