Menu

Racisme, sociale kramp en innerlijke drijfkrachten in het betaald voetbal

28 oktober 2019

Uit deze verkennende kwalitatieve studie onder een aantal jonge profvoetballers met een migratieachtergrond blijkt dat discriminatie en racisme ook voorkomen in het Nederlands (prof)voetbal. Dit blijkt uit onderzoek van Be.People / Mulier Instituut / Erasmus. Universiteit Rotterdam

De resultaten laten tevens zien dat erkenning van het bestaan van discriminatie en racisme, door middel van gesprek en beeldmateriaal ook positieve energie bij jonge sporters kan genereren.

Dit gebeurt onder andere bij het mogen praten over diepere gevoelens naar aanleiding van ervaren racisme, waarbij zij putten uit spirituele, morele, etnische en/of religieuze overtuigingen. Het draagt bij aan een ontlading van de bestaande ‘sociale kramp’ rondom dit thema.

De uitkomsten impliceren het belang van het door coaches en managers blijvend bespreekbaar maken van ervaren discriminatie en de noodzaak tot (her)agendering van etnisch-raciale vooroordelen, discriminatie en machtsongelijkheid op verschillende niveaus in het betaald voetbal.

Klik hier voor het onderzoek.