Menu

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

19 februari 2018

Sport speelt een belangrijke rol bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dat blijkt uit een peiling die het sportonderzoeksinstituut Mulier Instituut heeft uitgevoerd.

 

Eén op de vijf kiesgerechtigden zegt de sportstandpunten van politieke partijen mee te nemen bij de keuze in het stemhokje. 40 procent van de kiesgerechtigden vindt dat de gemeente niet moet bezuinigen op het sport- en beweegbeleid.

 

Kiezers letten vooral op het schoolzwemmen. Bijna de helft van de kiesgerechtigden ziet graag dat de gemeente extra investeert in schoolzwemmen. Een kwart van de kiesgerechtigden noemt topsport als bezuinigingsoptie voor gemeenten.

 

Vooral sporters en mensen die actief zijn in een sportvereniging vinden sport een belangrijk verkiezingspunt. Maar ook in de samenleving is er veel draagvlak voor sport, zeggen de onderzoekers. Kiezers vinden het belangrijk dat gemeenten sportclubs ondersteunen door sportaccommodaties te beheren en te onderhouden.

 

Ook vindt bijna de helft van de Nederlanders dat de gemeente een gezonde leefomgeving moet bevorderen door de samenwerking tussen sport, onderwijs en zorg te stimuleren. In het kader hiervan is er een sportcampagnefilmpje gemaakt.